Ontstaan en visie

Hoe het begon.

De vreugde van het zingen bracht in september 1999 een achttal mensen samen in een oud klaslokaal van de gemeentelijke lagere school De Platanan, de vroegere jongensschool van Hoogboom, zeg maar. Hier waanden we ons zowaar terug in onze kindertijd.

Toen de kazerne in Kapellen werd gesloten, kwam er ruimte voor het asielcentrum,  en voor een nieuwe gemeentelijke lagere school. Wij verhuisden mee en kregen een mooie refter ter beschikking. Het was er veel lichter en ruimer en  … heerlijk om te zingen.

Eens per maand op zaterdagvoormiddag werden we begeesterd door liederen van zowat overal ter wereld.  Onder leiding van Lutgart Van Puyvelde, die muziek als hobby heeft, groeide de groep stilaan uit tot een koor van een 30-tal enthousiastelingen, gedreven door het plezier van het zingen.

Momenteel zingen we nog steeds in de Platanen, maar wel om de 14 dagen.

VISIE

Je kon het al lezen op een vorige pagina :  de wipala sjaal verwijst naar diversiteit.  We zijn allemaal verschillend,  maar juist daardoor vullen we elkaar aan, zijn we complementair. Al zingend blijven wij dromen van een betere wereld waar solidariteit, wederzijds respect en verdraagzaamheid geen lege begrippen zijn.

We willen een positief geluid laten horen in onze samenleving en we willen iedereen kennis laten maken met de rijkdom van andere culturen. Dit doen we ook door uit te wisselen met andere koren. Dit zijn altijd prettige ervaringen, we leren andere mensen kennen en we zingen samen :  Ossendrecht, Leiden, Luchtbal, Jucundi, koren uit Hennuyères en Malmédy.

Ons programma bestaat uit :

  • solidariteitsliederen

liederen over oorlog en vrede, onrecht en hoop, altijd liederen met een eigen verhaal. 

  • wereldmuziek

met deze liederen brengen we de hele wereld dichterbij :  een kerstlied uit Oekraine, een kinderlied uit Zweden, ….

  • en nederlandstalige liederen van bij ons

Al zingend brengen we naar buiten wat mensen overal ter wereld beroert en verbindt.

Optredens :

Wij zingen regelmatig om solidariteitsacties te ondersteunen: bv. voor broederlijk delen, voor Oxfam-wereldwinkels, voor ‘oase’ welzijnszorg… en zoveel andere projecten. En misschien waren jullie er bij op één van onze (jubileum) concerten.  Een nieuwe traditie is ons Kerst-optreden voor de bewoners van de Welvaart.