23 september 2023

Om 10 uur waren we weer van de partij …. De oude getrouwen waren weer op post, Els was er ook, en haar zus, die naar blijkt luistert naar de naam Ingrid, zien we ook nog terug : welkom dames !

We gaan in op de vraag van Pax Christi om mee te doen aan een flashmob tegen oorlog. Aanleiding is de oorlog in Oekraïne, die maar blijft duren. Maar we willen ook aandacht vragen voor alle andere oorlogshaarden in de wereld. Overal in Vlaanderen zal met zang en dans de hoop naar meer vrede worden uitgesproken. Daar werken we graag aan mee. Volg onze blogpost de komende weken voor meer info.

Lutgart startte met de liedjes die we op de flashmob willen brengen. De meeste kennen we, maar het was en is toch goed om ze op te frissen. Daarna was het tijd om te werken aan ‘We alle stand together’ en ‘Requiem’.

En dan is daar de pauze ….

Daarna was het aan ondergetekende om de enthousiaste zangers/zangeressen mee op pad te nemen. Na ‘I like the flowers’ (we hebben nu zo goed als zeker onze versie duidelijk voor ogen) namen we de 3-stemmige versie van ‘Evening rise’ door. En dan was het tijd voor ons Baskisch lied ‘Ai hori toki’, dat zat nog wonderwel in ons muzikale geheugen. Om af te sluiten met ons Zweeds gekakel.

Tot binnen twee weken. Marc

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

21 september 2023 – Zingen in de Welvaart

Op 21 september hadden we afgesproken aan de Hoogboomsteenweg, dichtbij ons “gewone” repetitielokaal. En omdat de herfst wilde dat we aan hem zouden denken, regende het zowat de hele dag. Geen bezwaar voor de regenboogzangers die, toch wel talrijk en velen per fiets, present waren.

In de Bosgroep was een kring klaargezet voor de bewoners, de koorleden konden zich gewoon mengen tussen de mensen, best gezellig.

De sfeer werd ongetwijfeld sterk bepaald door de begeleiding van Marc op de accordeon. Wat een formidabel instrument! We zongen afwisselend mooie volksliederen, zoals “Zie ik de lichtjes van de Schelde” en grappige kinderliedjes à la “Heb je al gehoord van de zeven…sprong”. De ingehuurde alt-clowns Inge en Kristel maakten er zelfs een mooie voorstelling van. We zijn toch allemaal kinderen geweest, die liedjes zitten in ons DNA ingebakken en zo kon iedereen meezingen. Onze “luisteraars” werden mede-koorleden.

Ook Marita was erbij. Ze was vroeger zo graag lid van het Regenboogkoor. Het ontroerde haar dat ze ons zag en mee kon zingen.

Tijdens de pauze konden we genieten van de snoepjes en de drank die voor ons klaar waren gezet. Eens terug op krachten gekomen 😉 gingen we weer aan de slag met een deels gewijzigde groep deelnemers. Het was treffend hoe je zelfs bij bewoners, die nauwelijks kunnen bewegen, van het gezicht aflezen kon dat ze er deugd van hadden. Anderen zongen moeiteloos verschillende strofen mee en weer anderen konden niet op hun stoel blijven zitten en gingen aan het dansen.

Het was toch weer een toffe activiteit, zowel voor de bewoners als voor ons. Toen we naar huis gingen, hadden we onze batterijen opgeladen. Zei iemand van ons koor: “Daar werd ik nu zelf vrolijk van…” Renate

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

9 september 2023

Dag allemaal,

vorige zaterdag verzamelden we weer voor onze twee-wekelijkse repetitie.

Voor de pauze werkte Lutgart verder aan de liedjes waar we vorige week mee startten, na de pauze oefenden we de meezingers voor volgende donderdag in de Welvaart.

Op donderdag 21 september is het wereld Alzheimerdag. Men wil op die dag de ziekte van Alzheimer, en bij uitbreiding dementie, in de kijker zetten. De bewoners worden door familie en vrienden mee op sleeptouw genomen, en op verschillende plekken kunnen ze meedoen.

Wij krijgen een plekje in de leefgroep “Eikendal”, en bij ons kunnen de bewoners en de bezoekers meezingen. De activiteiten gaan door van 14u.00 tot 16u.00. We kijken ernaar uit.

De repetitie werd afgesloten met ons Zweeds kinderliedje : Hönsafotter. Dit wordt stilaan een traditie en zo weten onze nieuwe koorleden meteen wat ze van ons kunnen verwachten.

Dit waren deze keer Els en Linda (als ik me niet vergis). Welkom dames in het Regenboogkoor, fijn dat jullie ons koor komen versterken ! Dat wij graag zingen, en daarbij ook plezier maken, hebben jullie al kunnen zien. WELKOM !

We zien elkaar terug op dond. 21/9 (13u.45) – voor wie meegaat naar de Welvaart. (regenboogsjaal niet vergeten) Of op de volgende repetitie : zaterdag 23 september – 10u.00 – in de Platanen.

tot dan, Marc

Geplaatst in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor 9 september 2023

26 augustus 2023

Zaterdag was het, na de lange zomerstop, eindelijk weer zover.

Tegen 10 uur kwamen onze enthousiaste koorleden het oefenlokaal binnen gesijpeld. Ook Lutgart was er weer helemaal klaar voor.

We kregen een mix van liederen voorgeschoteld, de meeste om even aan te werken, en andere liedjes om eens door te zingen, zoals bvb Amadolo.

Op donderdag 21 september gaan we nog eens zingen in de Welvaart (Hoogboom). Bedoeling daar is in de eerste plaats samen met de bewoners zingen. Marc walste met ons door een aantal echte meezingers. Deze worden aangevuld met een aantal gekende liedjes die we in ons repertorium hebben. Volgende repetitie – zaterdag 9 september – zingen we deze liedjes allemaal nog eens door, en daarnaast gaan we verder met ons gewoon programma.

Hopelijk kan jij er de volgende keer ook weer (wel) bijzijn, ik kijk er in ieder geval weer naar uit !

Marc

Geplaatst in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor 26 augustus 2023

We vliegen er weer in …

Dag allemaal, hopelijk hebben jullie genoten van deze (lange) vakantie (foto : Ringsjön in Zuid Zweden), en is het ondertussen al aan het kriebelen om weer aan het zingen te gaan…

Wel, dat is nu net wat we gaan doen : we starten volgende zaterdag (26 augustus) en hopen jullie allemaal om 10u.00 te mogen verwelkomen in de Platanen. (zie ook mail).

Tot dan ! (Alle oefendata 2023-2024 op de website)

Geplaatst in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor We vliegen er weer in …

27 mei 2023

Vandaag was het een speciale dag, en wel om twee redenen : het was de laatste oefenstonde van dit werkjaar (eind augustus vliegen we er weer in ….), E N Lutgart was weer van de partij. En, Lutgart kennende, vloog ze er meteen in met een nieuw lied : ik ben vandaag zo vrolijk. Anders dan gewoon, zongen we vandaag op de speelplaats van de Zilverenhoek : buiten, in het zonneke, en daar werden we nu net allemaal zo vrolijk van.

Ook Nicolas was van de partij.

Lutgart pakte nog wat andere liedjes terug op, en klokslag 11 was het tijd voor pauze, en ook die was speciaal. We dronken op het voorbije werkjaar : wat was het fijn om samen te zingen.Absolute topper, naast het lekkers uit de wereldwinkel, waren de regenboog-fruit-satés van Noek, die ze met luide stem aan de man/vrouw bracht. L E K K E R !

Na de pauze mocht ondergetekende aan de slag, iedereen begon al vanzelf het loflied van de bloemen te zingen (I like the flowers). Daarna volgden nog enkele liederen waaraan we dit jaar hard gewerkt hebben, als dirigent (a.i.) ben ik er trots op wat we samen gerealiseerd dit werkjaar ! Waar ik vooral blij mee ben is hoever we al geraakt zijn met ons Baskisch lied : Ai hori toki. De tekst zit er nog niet helemaal in, maar dat komt nog wel. We eindigen met lalala en nanana (liedjes uit Leiden), en als laatste : ons Zweeds gekakel.

Naar aloude Zweedse traditie werd Nicolas, onze pianist, bedankt voor zijn muzikale ondersteuning. Weeral een fijne oefenstonde achter de rug. Ons nieuwe werkjaar start op zaterdag 26 augustus, in de Platanan. Voor jullie allemaal een fijne zomer, en tot dan !

Marc

Geplaatst in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor 27 mei 2023

13 mei 2023

Joepie, nog eens een warme lentedag. Goedgemutst, en velen per fiets, komen de koorleden eraan. Marc blijft nog even in de rol van dirigent en hij deelt alvast zijn informatie over de gezondheid van Lutgart. Samenvattend, het gaat de goede richting uit! Maar we zijn nog lang niet aan de nieuwe patatjes.
Verder heeft Marc een vertrouwelijke opdracht voorzien voor elk van de zangers. Niet dat iemand zal omvallen van de stress, de taken zijn mooi verdeeld. Door het privé karakter van het project kan ik hier natuurlijk geen details geven. Wie nog geen taak heeft, krijgt hiervan nog bericht.


Voor wie thuis wil oefenen, even op een rij de liedjes die we zongen: 32 – 83 – 96 – 104 – 124 – 176 – 185 – 193 – 197 – 199a – 199b.

Een vertaling van “Ai hori toki” is op het internet niet te vinden. We blijven zoeken naar iemand die Baskisch kent. De melodie is super maar we willen wel graag weten wát
we zingen. We hebben op 1 april ons lesje wel gehad 😉
Voor “Twee emmertjes water halen” krijgt de bas/tenor partij ter plekke een aanpassing, dat is zo geflikt.
Tijdens de pauze haalt Ilse een koekendoos boven, zij is jarig en dat is voor ons natuurlijk het sein om haar te feliciteren met een lied, stevig gedirigeerd, zie foto. Hiep hiep hiep, hoera.


Marc houdt ervan 2 liederen op te nemen. Een cadeauke voor Lutgart en voor ons allemaal: de canon “I like the flowers” (volgende keer zullen we klank van de ‘waka’ aanpakken, je weet wel, doe ‘waka’ doe ‘waka’…). En ook onze straffe tongtwister, zoals Blondine het noemt, “Ai hori toki” die gezond groeit als een bloemkool.

We eindigen met een applaus voor de pianist. Nicolas: Bravo!


Volgende keer NIET in de Platanen, maar wel in de school van de Zilverenhoek (mailtje volgt nog).

Renate

Geplaatst in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor 13 mei 2023

29 april 2023

Op deze laatste repetitie van april konden de grappen en grollen weer niet ontbreken! De aankomst van een aantal alten ging niet ongemerkt voorbij! Getuige hiervan waren een aantal ongelukkige stoelen.

Onze stemmen werden weer opgewarmd door het vraag-  en antwoordlied ‘Jamba jamba jamba jajaja’. Het was wel niet meteen duidelijk wie de vraag moest stellen en wie moest antwoorden!
Onze stemmen raakten uiteindelijk toch opgewarmd zodat we ons konden storten op de Baskische tongtwister, ai hori toki. Daar zullen we nog een tijdje zoet mee zijn!
De gebarentaal van Marc blijkt al duidelijker te worden voor de meesten en daarom lukte het kanon ‘I like the flowers’ al na de derde poging.
Na de pauze raakten we weer helemaal op dreef met Lo yisa.
Wendy was na maanden nog eens in het land en dus aanwezig. We verrasten haar met kippengekakel op z’n Zweeds.

Halleluja en De zee werden bijna foutloos uit volle borst en met spannende onderbroeken gezongen.
Evening rise werd er in sneltreinvaart doorgejaagd en had een paar herhalingen nodig om te kalmeren.
De sfeer was weer opperbest en met het lied ‘ Ik hou van mensen’ nog nazinderend in mijn hoofd fietste ik vrolijk naar huis. Tot de volgende keer!
Blondine

Geplaatst in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor 29 april 2023

15 april 2023

YES, we kunnen weer gaan zingen. Deze (en de volgende keren) wordt het een avontuurlijke uitstap. De werken aan de Hoogboomsteenweg zijn gestart. De hoofdstraat door Hoogboom is een jaar lang een eenrichtingstraat (richting Brasschaat). Hoe je in de andere richting rijdt is een zoektocht. Hoe je naar ons oefenloklaal rijdt, en ’s middags weer naar huis moeten, zullen we elke keer zelf moeten uitpuzzelen …. Hou jullie mail in de gaten voor het laatste nieuws.

Lutgart is aan het herstellen na de 2de operatie. Wat zeker helpt bij het genezingsproces, is het goede nieuws vanuit het koor. Meer bepaald mijn verslag aan haar hoe jullie allemaal heel braaf een Ierse kanon hebben ingestudeerd (of was het dan toch een 1 april mop ?).

Ik zag Lutgart zaterdag in de wereldwinkel, en ook nu hebben we weer goed gelachen met deze meer dan geslaagde grap ! Donderdag was ik ook nog bij Lutgart. We hebben een aantal extra liederen gekozen, liedjes die we eigenlijk al kennen. (Die kan ik er de volgende weken mee tussen draaien).

V R I J D A G 14 a p r i l w a s e e n h e e l s p e c i a l e d a g : verjaardag van Lutgart. Via deze blog wensen we Lutgart alsnog een gelukkige verjaardag, en dat er nog vele verjaardagen mogen komen, samen met het regenboogkoor !

De oefenstonde van zaterdag was een mix tussen de nieuwe liedjes waar we aan werken : Ai hori toki (uit Baskenland) – het eerste stuk zit er ongeveer in, dus gingen we een stapje verder // onze ‘Ierse’ kanon // …

Maar we namen ook tijd om een aantal klassiekers door te zingen : Lo Yissa // Quiro Cantar // Halleluja // ….

En we zongen enkele eenvoudige liedjes die we leerden van het koor uit Leiden.

Tijdens de pauze kwam de Paashaas op bezoek, of beter gezegd : de jarige Christel trakteerde met Paaseitjes voor haar verjaardag.

Dingen die mijzelf bijbleven :

– de verklaring van een enkele alten dat ze mij zullen volgen (muzikaal gezien natuurlijk).

– het spectaculaire slot van onze kanon I like the flowers. Normaal stoppen we met een knallende D O E ! De versie van deze keer was een muisstille ‘doe’ – ’t is eens iets anders …

– het besef dat ik dringend een woordenboek gebarentaal moet maken, zodat jullie kunnen opzoeken wat al die rare bewegingen van mij betekenen voor het lied dat wij dan zingen.

– ik vertrek elke keer met enorm veel goesting naar het koor. En na de oefenstonde ga ik naar huis, met nog meer goesting om weer samen te zingen. En daar dank ik jullie allemaal voor ! Dank voor jullie enthousiasme. Wat is het fijn om samen te zingen ! Tot de volgende keer !

Marc

Geplaatst in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor 15 april 2023

1 april 2023

Zaterdag 1 april waren alle Regenboogjes weer in topvorm. Onze dirigent Lutgart was dat jammer genoeg niet: ze had net haar 2e heupoperatie achter de rug, dus ze is weer een tijdje buiten strijd. Dus moesten we het met Marc doen. Maar moeilijk gaat ook.

We vlogen er meteen in. Marc had een nieuwe vondst gedaan: na het Zweedse kippenhok was nu de Ierse folklore aan de beurt. Hij had een Iers lenteliedje van onder het stof gehaald. De vertaling had hij nog niet. Hij had wel een vriend die veel in Ierland kwam en die vertrouwd was met de Ierse taal, maar hij had de vertaling nog niet doorgestuurd, dus had onze ijverige vice-dirigent de tekst alvast fonetisch voor ons neergeschreven. We slikten het als zoete koek en draaiden braaf onze tong in een dubbele knoop in een poging om woorden als ‘Nel lorgné pargnel los raa klé tem’ uit onze mondjes te laten komen. Zwoegen was het om de moeilijke tekst onder de knie te krijgen én de nieuwe melodie.

We hadden de pauze en de heerlijke paaseitjes van Jarige Job Marjan echt wel nodig om even op adem te komen.

Pas na de pauze onthulde Marc zijn aprilgrap: hij deelde een nieuw tekstje uit dat we allemaal tesamen mochten omdraaien. De tekst van ons ‘Iers lenteliedje’ bleek in de omgekeerde richting gelezen te moeten worden, waarna de werkelijke tekst duidelijk werd: ‘Grappen en grollen, met elkaar sollen, enz.’. Hilariteit alom natuurlijk. Weer een staaltje van rasecht Marcsisme.

Verder bezongen we ook nog de schoonheid van de bloemen (‘I like the flowers’), kregen we nog een tweede tongtwister op ons bord (‘het Baskische volkslied ‘Ai hori toki’), werd het Zweedse kippenhok nog eens opgeschrikt en doken we nog even in ‘De Zee’ van Toon Hermans.

Toen zat onze repetitie erop.

Voor alle duidelijkheid: Marc is een kanjer; zonegoeiehebbewijnognooitgehad (op Lutgart na dan).

Sara

Geplaatst in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor 1 april 2023